Tolla äipällä taitaa olla tekemisen puutetta, kun se halus taas kirjottaa tänne... me ollaan nyt vähän väsyjä pitkän metsälenkin+käpyjen viskelyn jäliltä, mutta menköön ny sitten. Voinhan mää tässä ny sanella sille sitten.

Nyt me voitais kertoo teitille meijän kesäsistä retkistä. Ne oli hurjan kivoja. Aamupäivällä pakattiin aina kylmälaukut ja muut tykötarpeet ja sitten iskä roudas ne veneeseen. Me pirettiin aina vahtia, et toi äippä muisti meitienkin eväät mukaa, mutta ei sitä oikeestaan tarvinnu vahtia, kyllä se muisti aina...se on vissii vähä semmone kontrolliriikki. Vahtaa aina kaikkee. Mut eipähän sitten puutu ainaskaan mitään reissulta. Tosin kerran noi ihmiset kyl unohti TULITIKUT! Kaikki muu oli kyl mukana, radiota myäten, mut tulitikut uupu. Grillaa siinä sitten pihvejä ku ei oo tulta! No onneks meitin iskä ei ookkaan mikään eilisen teeren poika, se kuulkaa sai tulen aikaseks kun tarpeeks kauan jakso yrittää...tulihan sille rakko käsiin, mut saatiinpahan pihvejä! Ei silti, olis me ne voitu syärä raakanakin! Se tulenteko oli kyllä kuin suaraan jostain surenpentujen käsikirjasta!

Tähän laitetaan ny sit paljon kuvia ja tarinaa sitte lisää kuvateksteihin.

Tässä ollaan matkalla saareen. Meillä ei ollu viälä pelastusliivejä, kun ne tilattiin Saksasta eikä ne ollu viälä saapuneet. Myähemmin meillä oli aina pelastusliivit, paitti että me INHOTTIIN niitä. Balmer loukkaantu niistä niin syvästi, että mökötti tosi pahasti, ja sitte äippä suastu ottaan ne pois, mutta mun täyty pitää niittä liivejä, kummää halusin koko ajan pulahtaa veteen uimaan...mää sit tykkään veneilystä! Uskokaa pois, ihan heti eka kerrasta asti, en pelänny yhtään! Äippäki sano et mää olen ihan ku syntyny veneilijäks! 

 

 

 Tältä siällä näytti veneen kokasta kattottuna kun me lähestyttiin rantaa. Tässä vaiheessa meillä alko Baltsun kanssa olemaan jo vaikeuksia pysytellä paikoillaan. Äipältä ja iskältä tais joku ärräpääkin lennellä kun me ei meinattu millään asettuu...Tommoset matalat vetet saa vaan mut ihan sekaseks...mää haluaisin vaan molskauttaa itteni sinne vetehen!

 

Tässä mää autan iskää purkaan veneestä tavaroita. Tällasille saarille tuleminen on tarkkaa puuhaa, nää vedet on aika matalia tässä kohtaa, jotenka pitää olla tarkkana ettei karahra kiville. Me ei koskaan meinattu malttaa ton Balmerin kanssa orottaa et päästäis rantaan!

 

Tällaiset päivät kuluivat uidessa, auringossa loikoillessa ja grillatessa. Tässä me rentourutaan äipän kanssa auringossa. 

 

Tässä muutamia maisemakuvia. Löydättekös tästä kuvasta parsonin?

 

KesäMiäs

 

Tässä ollaan menossa taustalla häämöttävälle piänelle luadolle. Ihmiset kahlasi sinne ja me uitiin. Balmer tossa vähän funteeraa ensin, mää olen jo iskän kans menossa. Toi Balmer orotteli tiätty äippää kun se tuli perässä kun nääs kuvas meittien menoa... pitihän sen ny äippää orottaa...Baltsu ei mee mihkään ilman äippää!!

Baltsu on tossa poikkeemassa tonne piänille kiville huilaan välillä. Se oli jo uinu aikas lailla aiemmin, et sitä tais vähän ramasta eli väsyttää.

 

Tualla se ny kuikuilee ku nalli kalliolla

 

Ja tualta se karonnut lammas ny kaartaa takas meittien luakse.

 

Tällaselta näytti meitin grilliahvenet. Toi halsteri oli aikas kätevä äipän miälestä. Jos haluutte joskus kokeilla tommottii täytettyjä halsteri-ahvenia, niin tässä olis ton iskän kehittämä resepti:

2.lle hengelle ( ja parille parsonille  )

6 isoa ahventa, siistittynä (poista sisälmykset ja kidukset, ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA POISTA PÄÄTÄ, suolaa kevyesti, voivat odottaa myös kylmässä yön yli)

Valmista täyte ja huomaa, että määrät ovat noin määriä, eli vähän niinku oman maun ja kalojen koon mukkaan:

Mantelirouhetta 1,5 - 2 dl

Ruskeaa muscovado- tai ruokosokeria reilu 0,5 dl tai maun mukaan

Punaista currytahnaa 2 isoa ruokalusikallista

Ruokaöljyä loraus

suolaa

Sekoita täytteen ainekset tahnaksi, ja lisää öljyä jos tarvitsee. Varo ettet tee liian löysää täytettä, koska silloin se valuu pois. Jaa täyte ahvenien sisään. Asettele ahvenet limittäin halsteriin. Yhteen halsteriin mahtuu koosta riippuen 4-5 ahventa.( Ahvenanmaalaisia ahvenia ei mahdu kuin korkeintaan 4 koska ne ovat valtavan kokoisia, 400 - 700g/ahven!!! )

Grillaa noin 20 minuuttia tasaisella tulella/hiilloksella. kypsymisaika riippuu tietysti kalojen koosta ja hiilloksen kuumuudesta. 

Nauti kuumana! Näitä on noitten ihmisten tuttavat hyviksi haukkuneet.

 

Meillä oli tiätty lihaa ja syätiinhän me ahveniakin...paitti ei sitä täytettä kun se oli koirille liian mausteista! Ruuan jälkeen huilattiin lisää. Me tykätään auringossa loikoilusta!

Tässä mun tyylinäyte!

 

Äipän miälestä tähän kuvaan kiteytyy jotain oleellista kesästä!   Mut mun miälestä siittä taas puuttuu jotain oleellista: nimittäin PARSONIT eli me!

 

Välillä piti taas mennä veteen viilentämään tassuja. Vitsi tualla oli ihana kahlata matalassa vetessä! 

 

Tässä mää kokeilen ettei vaan oo liian syvää! Mulla on aina tapana kattoo ensin ennen kummää pulahran! Se ei oo kuulkaa pelkuruutta vaan ihan puhrasta järjenkäyttöö! Siittä toi äippä onkin mua kiitelly, et kummää oon parsoni jolla on ittesuajeluvaisto. Mää vaan oon niin viksu 

 

Laitetaan ny kuvia tällasista rantarehuistakin, äippä tykkää kuvata tollasii.

 

 

Tässä sitten taas PALJON PAREMPI kuva kuin noi erelliset...oonhan tässä mää ite! Päivä oli elokuun alkupualta ja äipän miälestä yks ikimuistosimmista päivistä viime kesältä. No kyllähän meillä oliki tosi kivaa, lisää vaan tämmöttiä päiviä! Näittä kesäkuvia on kiva kattella ja muistella kesää varsinkin nyt talven kynnyksellä! 

 

Ja lopulta päivä alkaa olla lopuillaan ja on aika palata mökille yöksi. Voin vannoa että uni meille maittoi joka ilta!